sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Madeleine Hesserus- Paljain jaloin

Kirja kertoo Tessa- nimisestä naisesta, joka vähitellen alkaa saada aina vain pahenevia oireita kutisevasta ihottumasta unettomiin öihin ja päänsärkyihin. Naisen elämässä kaikki näyttää olevan hyvin; hän on hyväpalkkainen, elää miesystävänsä kanssa upeassa talossa ja käy tiistaisin ja keskiviikkoisin kuntosalilla. Oireiden jatkuessa yhtäkkiä jotain kuitenkin tapahtuu hänen tavanomaisessa elämässään ja Tessan ajatukset saavat saavat äkkiä aivan uuden suunnan. Hän pakenee kaupungista aina vain syrjäisemmille seuduille ja mitä kauemmas nainen kulkee, sitä vähemmän oireita hänelle ilmaantuu. Matkatessaan ilman mitään suurempaa päämäärää Tessa vähitellen muuttuu, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Pitikiin aikoihin en ole törmännyt kirjaan joka olisi yhtä aikaa sekä ärsyttänyt, hämmentänyt että ihastuttanut niin paljon kuin tämä teos. Paljain jaloin pisti minut oikeasti aika sanattomaksi, se on hämmentävä kirja elämästä, luonnosta ja ihmisistä. Kirja muistuttaa perusajatukseltaan melko paljon Jean Heglandin teosta Suojaan metsän siimekseen, molemmissa ihminen joutuu jollain tapaa kosketuksiin tuntemattoman luonnon kanssa ja oppii selviytymään ilman kaupungin tuomia etuja. Pidän tämänkaltaisista ajatuksia herättävistä tarinoista kovasti, eikä Paljain jaloin näemmä ollut poikkeus. 

Juoni kulki mukavan soljuvasti alusta loppuun ja tarina imaisi mukaansa melkein heti. Pieniä häiritseviä asioita kuitenki tuli eteen, esim. Tessan "keskustelut" eläinten kanssa, mutta ei niistä sen enempää. Loppuun olin kyllä väkisinkin pettynyt, odotin ihan toisenlaista päätöstä tarinalle. Toisaalta se kyllä osasi yllättää ja sitoi tarinan idean yhteen nippuun, joten kaipa se oli välttämätön. Silti pieni pettymys jäi nälvimään mieltä tarinan loppuessa.

Kokonaisuudessaan kirja on kuitenkin todella ajatuksia herättävä ja kaunis. Suosittelen
lämpimästi kaikille, jotka haluavat lukea jotakin koskettavaa ja mieleenpainuvaa.

Alkuperäinen nimi: Till Isola
Gummerus, sivuja 268.
Omasta kirjahyllystä.
Arvosana: 9½. Mietin tätä kauan, mutta koska kirjassa oli pari häiritsevää asiaa, en anna enempiä pisteitä.

Ei kommentteja: