keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Lukupäiväkirja

Ajattelinpa tähän väliin esitellä teille uusimman hankintani. Haluan listata lukemani kirjat myös muualle kuin blogin puolelle, ja ruutuvihkoon kyllästyneenä päädyinkin sitten tällaiseen ratkaisuun.

Kuva täältä

Suomalaisesta kirjakaupasta löysin, hinta oli 7e luokkaa, ehkä hieman tyyriin puoleinen mutta en kuitenkaan kadu. Sisällöltään lukupäiväkirja on mukavan yksinkertainen, joka aukeamalla on tilaa neljälle kirjalle. Kirjasta on mahdollista kirjoittaa ylös simppelit perustiedot: kirjailijan nimi, kirjan nimi, päivämäärä ja ilmestysvuosi, sekä lisäksi myös mahdollisuus kirjoittaa 5 rivin pätkä muistiinpanoja kirjasta, vaikkapa sivumäärä, kirjan juoni tai lukukokemus.Takaa löytyy sisällysluettelo, josta on helppo etsiä joku tietty kirja selaamatta koko lukupäiväkirjaa läpi.

Minulle kirja on sopivan simppeli, sieltä on helppo palautella mieleen mitä kirjoja on tullut luettua ja mitä mieltä niistä on ollut. Tekijä on kirjoittanut osuvasti alkusivulle:

Lukupäiväkirjan pitäminen on lukemista rakastavalle ihmiselle kuin valokuvien keräämistä albumiin. Muistiinpanojen myötä mieleen palautuvat monet jo kenties unohtuneet elämykset. Ehkä mieleen palautuu muutakin kuin itse kirja: teoksen synnyttämä julkinen kiistely, kadonnut tuttava jolta kirja oli lainassa, ehkä vain sitkeä nuhakuume jonka pelastus kirja oli. 

Lukupäiväkirjan sivuilta voi myös nähdä, miten oma maku on muuttunut- dekkari-innostus vaihtunut elämänkertoihin, rakkausromaanit runoihin- ja miten henkinen "kirjasto" on kasvanut. Ja jos kirjan lukee pitkän ajan jälkeen uudestaan, on kiinnostavaa nähdä, onko mielikuva siitä aikojen saatossa muuttunut. Syntyy ehkä pettymyksiä mutta myös riemua siitä, että on kypsynyt lukijana ja ihmisenä. Ja kuka tietää, vaikka sen kesken jääneen kirjankin jaksaisi lukea myöhemmin loppuun.

Blogin pitäminen on oiva tapa kirjoittaa lukukokemuksiaan ylös, täällä mielipiteensä voi jakaa muiden kirjarakkaiden ihmisten parissa ja saada oivia lukuvinkkejä. Kuitenkin lukupäiväkirjassa on oma viehätyksensä; se on jotain konkreettista, jotain mitä voi pitää käsissä ja selata läpi, kantaa mukana. Siksipä siis blogin lisäksi lukupäiväkirja. :)

8 kommenttia:

Luru kirjoitti...

Kivan näköinen kirja! Minulla on noin hienojen kirjasten kanssa aina sellainen ongelma, etten meinaa raatsia "tuhria" niitä. Teen sitten muistiinpanoja irtonaisille lappusille ja kadotan ne saman tien. :)

Valkoinen Kirahvi kirjoitti...

Oletpas löytänyt ihanan! Minulla on nyt kaytössä Moleskinen Book Journal, johon olen aivan rakastunut :)

Meri kirjoitti...

Luru, minulla kun tuppaa usein käymään juuri päinvastoin! Mitä hienompi kirjanen, sitä enemmän innostaa kirjoittaa sinne.
Monissa muissa asioissa kyllä jaan tuon saman "en raaski käyttää/tuhlata/töhriä"- ajatuksen, pitäisi päästä tavasta eroon. :[

Valkoinen kirahvi, Moleskinen passion book kirjaset ovat kyllä hurjan ihania tapauksia, voipi olla että sorrun sellaiseen vielä jonain päivnä! Vielä kuitenkin tyydyn ihailemaan niitä googlen kuvahaun syövereissä.. Hyviä lukumuistoja sinulle ja ihanalle lukupäiväkirjallesi!

Paula kirjoitti...

Tuo on muuten tosi totta, että on kiva pitää käsissä jotakin konkreettista "pelkän" blogin sijaan tai lisäksi.

Löysin vasta blogisi ja huomasin, että sinulla on kiinnostavia kirjoja yöpöydälläsi, joten jään seurailemaan :-)!

Elegia kirjoitti...

Tuollainen "fyysinen" lukupäiväkirja voisi olla kiva. Olen joskus ennen blogeja sellaista pitänyt, mutta se jäi aina kesken. Minulla oli tosin tavallinen vihko sitä varten. Luulen, että tuollainen siihen tarkoitukseen suunniteltu kirja olisi mukavampi pitää. Ja sitä voisi tosiaan selailla ja noepasti tarkistaa luetut kirjat.

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Kävipä sattuma, eksyin blogiisi ja huomasin että meillä on samanlaiset tällaiset punakantiset! Minun on tosin ruotsinkielisillä kansiteksteillä mutta muuten yksi yhteen.

Taidanpa jäädä katselemaan blogiisi muutenkin. :)

Hanna/ Sivujen välissä kirjoitti...

minullakin on tuollainen samanlainen, itseasiassa myös suomalaisesta ostettu.
Ihan käteväksi kirjaseksi on todettu tässä vuoden mittaan.
Ihana blogi muuten...

Meri kirjoitti...

No voihan kääk, anteeksi vastaamattomuuteni! Kaikessa hätäkässä unohtanut tarkastaa tulevat viestit..

Paula, rakastan lukupäiväkirjan selailtavuutta, on ihana räläillä sivuja ees taas ja katsella kirjojen nimien vilahtavan ohi. Hassua sinänsä, mutta joku siinä niin pirusti vaan viehättää.

Elegia, suosittelen! Itse ainakn tykkäilen kauheasti pitää lukupäiväkirjaa sekä netissä että tuon kirjasen puolella, kokeile ostaa tuollainen "virallisempi" malli ja katso jos innostuisit sitä kautta kirjaamaan lukukokemuksia ylös. =)

Linnea, ihanaa että joku muukin löytänyt samanlaisen, toivottavasti olet itsekin todennut sen toimivaksi. Täältä löytyy nimittäin yksi oikein tyytyväinen omistaja!

Haukku, pidän kirjasen yksinkertaisuudesta, kaikki turha on jätetty suosiolla pois ja vain tärkeimmät jutut jätetty. Kiva kun päädyit poikkeamaan blogini puolella, otan suurella ilolla kaikki kommentit vastaan.

Kiitoksia kommenteista. =)